Op 23-2-1883 vestigde Piet Schoutsen zich als bakker in Wognum. Tot dan toe bakkersknecht te Medemblik. Piet was getrouwd met Anna Rohof. De bakkerij en de winkel waren toen aan de Kerkstraat gevestigd.

In mei 1914 nam hun oudste zoon Bernardus Schoutsen de bakkerszaak over. Begin 1900 waren er zo'n 7 à 8 bakkers binnen de gemeentegrenzen van Wognum. De hondenkar waarmee het brood werd rondgebracht werd ingeruild voor een heuse bakkerskar met paard. In 1936 werd de zaak verbouwd. Na het overlijden van Bernardus in 1937 zette zijn vrouw Geertje Koeman met enkele knechts en twee zoons de bakkerij voort.

In 1954 neemt de jongste zoon Dirk Schoutsen de zaak over. In 1967 heeft Dirk, getrouwd met Rie Torsing, de bakkerij laten verbouwen tot een nieuwe bakkerij aan de Kerkstraat. Deze foto is gemaakt vlak na de verbouwing met nog de oude oven. In 1980 komt er een nieuw verkooppunt aan de Lindelaan met een compleet nieuw interieur.

Sinds juli 1981 is de bakkerij omgedoopt tot firma Thp. Schoutsen, met als mede firmanten zoons, Hans en Frank Schoutsen.
De winkel en banketbakkerij zijn sinds 2004 gevestigd in winkelcentrum de Boogerd te Wognum.